Galatasaray’da başkanlık seçimi yaklaşırken yalnızca başkan adayları değil, adayların listelerinde yer alan önemli isimler de gündeme ve geleceğe dair düşüncelerini paylaşıyor. Başkan adayı İbrahim Özdemir’in listesinde başkan yardımcısı olarak yer alan Ali Fatinoğlu, Radyo Gol’de Yakın Markaj programına konuk olarak pek çok konuya dair önemli açıklamalar yaptı.
Galatasaray’da 19 Haziran Cumartesi günü yapılacak seçimli genel kurul öncesi başkan adayları ve adayların listelerinde yer alan isimler, medya aracılığıyla mesajlarını vermeyi sürdürüyor. 25 Mayıs’ta başkanlık için adaylığını açıklayan İbrahim Özdemir’in listesinde “başkan yardımcısı” sıfatıyla bulunan Ali Fatinoğlu, Radyo Gol’de Yakın Markaj programına konuk olarak Erdener Karataş ve Koray Güçlü’nün sorularını yanıtladı.
Gelir gider tablosundaki problemler dikkat çekiyor
Galatasaray’ın mali problemlerinin büyüklüğünü ve sürekli olarak zarar eden bir yapının sürdürülemeyeceğini anlatan Ali Fatinoğlu, sözlerine bu konulara değinerek başladı. Fatinoğlu, projelerini ve başkan adayı olmak yerine İbrahim Özdemir’in listesine girmesinin nedenlerini anlattığı ilk bölümde şöyle konuştu:
“Ben bu seçimde başkan adayı olmayacağımı söylemiştim. Bu çok önceden alınan bir karardı fakat ekip arkadaşlarımla da zaten beraberdik. Galatasaray ile ilgili projeler hazırlıyorduk. Kendi projelerim zaten 2015’ten beri aynen devam etti. Çünkü 2018 yılında ne konuştuysak, Mustafa Cengiz ve yönetimi gayrimenkul konusunda ve diğer hiçbir alanda ek bir şey yapmadı. Galatasaray’ın ayağa kalkması için yeni gelirler lazım. Yeni gelirleri yaratmak için de projeler lazım diyorduk ve biz bu projeleri hazırlamıştık. O zaman 2015’te Galatasaray’ın borcu 485 milyondu. 2018’e geldiğimizde 1 milyar 20 milyona çıktı. Bugüne geldiğimizde 2 milyar 200 milyon civarında bir sayı söyleniyor. Döviz bazında konuşursak, içeriden gelen gayrı resmî bilgilere göre 400 milyon dolara yakın bir borç var. Şimdi bu 400 milyon doları, mevcut gelirlerle karşılamak mümkün değil. Galatasaray’ın yıllık geliri şu anda 500 milyon TL seviyesindedir. Banka faizleri de eklenince ödenmesi gereken yıllık toplam para 1 milyar 200 milyon TL. Yani Mustafa Cengiz ve ekibi, her yıl 700 milyon TL açık verecek bir mali yapı kurmuştur. Bunun yaklaşık 350-400 milyonu bankalar birliği anlaşmasıyla bir yıl boyunca ödenmemiş olacak. Ana para ve faiz ödenmeyeceği için bu 1 milyar 200 milyonun içindeki 400 milyon TL ödenmeyecek. Ama ne zaman ödenecek? Bir sene sonra. Bu hesaba göre gider 800 milyon TL, gelir 500 milyon TL diye görmek lazım. Demek ki yine gelirleriniz giderlerinizi karşılayamıyor. Burada ciddi bir boşluk ve sorun var. Futbolda ligin ikinci yarısına girilirken gelirleri arttıramayacağımız malum olmasına rağmen dört tane daha futbolcu alınarak bütün bir bütçe denkliği kaçtı gitti. Tabii ki şampiyonluğu ve başarıyı hedefleyen yapı için para harcamak gerekiyor. Transferleri yapmak gerekiyor. Ama öbür tarafta da bir bütçe açığı veriyorsunuz, olmayan parayı harcıyorsunuz. Galatasaray’ın problemi bu.”
Yüksek faizler sorgulanıyor
Galatasaray’ın faiz anlamında piyasa standartlarına kıyasla oldukça yüksek oranlarda borçlandığını ifade eden muhtemel Galatasaray Başkan Yardımcısı Ali Fatinoğlu, bu konuda iki ana hata görüldüğünü söyledi. Fatinoğlu, “Bu yapıyı incelediğinizde iki tane hata görüyorsunuz. Bir; normal piyasa şartlarında faizler düşüktür, normaldir. Fakat Galatasaray ne hikmetse yıllardır, sadece Mustafa Cengiz dönemi değil, geçmişten gelen bütün başkanlar, piyasada faizlerin neredeyse iki katı fazla faizle para almışlar. Şimdi bu yüksek faizle alınan para görüldüğünde iki tane soru sorulur. Bu parayı alan başkan bunu bilmeyecek kadar bilgi ve yetenekten mi yoksun? İkinci olarak da burada acaba bir suistimal mi var? Bununla ilgili incelemeler mali genel kurullarda sorgulanır. Fakat Galatasaray’da bu konularla kimse ilgilenmiyor. Bütçeymiş, bilançoymuş, paraymış kimsenin derdi değil. Kimse takip etmiyor, onun için de Galatasaray’ın buralarında maalesef negatif ve kötü kokular geliyor” diyerek sözlerini sürdürdü.
“Galatasaray’da menajer ücretleri futbolcunun parasına yakın düzeyde”
Para harcanan yerin ikinci boyutunun da transferler olduğunu aktaran Fatinoğlu, Galatasaray’da menajerlere ödenen paraların normal olmadığını belirtti. Ali Fatinoğlu düşüncelerini şu cümlelerle paylaştı:
“Para harcanan yerin ikinci boyutu da transferler. Oraya baktığımız zaman, menajer paraları dünyanın her yerinde yüzde 10’dur. Hatta büyük kulüpler oturup pazarlık yaptığında yüzde 10’u da ödemez. Fakat Galatasaray’a baktığımız zaman bu menajer oranları, neredeyse futbolcunun parasına yakın düzeyde. 2018’de Mustafa Cengiz, ‘biz menajer parası ödemeyeceğiz, menajer rakamlarını makul bir düzeye getireceğiz’ demişti. Ama uygulamalara baktığımızda, KAP’a verilen bilgilere ve gazetelerden okuduklarımıza bakınca, maalesef bu menajer paraları aynen devam etti. Galatasaray; böyle yüksek faizlerle para alırsa, futbolculara menajerlik adı altında makulün çok ötesinde para verirse, bu bütçe ve bilançolarla yaşayamaz. Şimdi listelere bakın. Hepsi geçmişten gelen kadrolardan oluşuyor. Problemler de geçmişten geliyor. Bir tek İbrahim Özdemir var. ‘Ali Fatinoğlu neden İbrahim Özdemir’in teklifini kabul etti’ dediğinizde bunun cevabını böyle verebilirim. 2006’ya gidin, Yiğit Şardan’ın listesinde Eşref Hamamcıoğlu, Burak Elmas var. Dursun Özbek’in listesine bakın; Metin Öztürk var. Tekrar geriye gidin, Metin Bey’in listesinde Dursun Özbek’ten 12 kişi var. Eşref Hamamcıoğlu’nda da 12 kişi var. Burak Elmas’a giderseniz Faruk Süren, Fatih Altaylı grubunu görürsünüz. Yiğit Şardan’da Adnan Polat ve Mustafa Cengiz ekibini görürsünüz. Yani hiçbiri yeni değil. Galatasaray’ın yıllar boyu gelen mali hesaplarının sorunları olan yönetimler, hiç değişmemiş ve sadece başkan adları değişerek devam ediyorlar.”
Yeni yönetim, yeni yüzler
Geçmiş yönetimlerin, mevcut problemlerin kaynakları olduğunu söyleyen Fatinoğlu, yeni yönetimde yeni yüzlerin olması gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Açıklamalarına devam eden Fatinoğlu, “İbrahim Özdemir ‘ben liste çıkarıyorum’ dediğinde listedeki isimlere baktım. Hüseyin Yıldız, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkan Yardımcısı ve Cumhuriyet Gazetesi’nin icra kurulu üyesi. Ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi’nde iki dönem parti meclisi üyeliği yapmış birisi. Yani çok düzgün biri. Sonra ikinci kişi Volkan Vural’ı hepimiz biliriz. Kendisi Türkiye’nin en popüler diplomatı, büyükelçi. Yaklaşık 20 yıldır Aydın Doğan’ın vakfının yönetim kurulu üyesi, baş danışmanı. Bu da çok düzgün bir isim. Sonra baktım Hilmi Develi var. Hilmi Develi milletvekili, Dünya ve Cumhuriyet gazetelerinde makaleleri olan, birçok yerde müdürlük ve başkanlık yapmış bir adam. Naci Ekşi var, Banu Kabak var, varlık fonu yönetiminde uzman. Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi olan, Galatasaray’da basketbol oynamış Selim Demir var. 3 tane profesör var. Galatasaray Divan Kurulu Başkan Yardımcılığı yapmış, Dayıoğlu Hukuk Bürosu’ndan Cemal Dayıoğlu var. Şimdi bizim yardımlaşma sandığımızın efsane başkanı Orhan Abi’nin kızı Reyhan Hanım var. Reyhan Hanım, Türkiye’de dijital dönüşümün sayılı uzmanlarından ve e-ticareti en iyi bilenlerden biri. Yani son derece ciddi bir kadro, ciddi performans verebilecek isimler var. Ben de bu nedenle ‘bu kadroyla çalışırım’ dedim” diye konuştu.
“Adayların birleşmesi mümkün değil”
Başkan adaylarının anlaşarak bir ortaklık kurma ihtimali olmadığını aktaran 1962 İstanbul doğumlu Ali Fatinoğlu, demeçlerine şu sözlerle devam etti:
“Ben eğer diğer aday arkadaşları onaylamış olsaydım zaten onların listesinde başkan yardımcısı olurdum. Üç aday birleşse, listelerde yer alan isimlerle toplam 30 kişi olacak. O zaman yeni listede 20 kişi dışarıda kalır. Bunlar afaki şeyler, böyle bir şey fiziki olarak da mümkün değil. Bunlar, sosyal medyada veya başka yerlerde gündeme getirilen gereksiz konuşmalar. Böyle bir birleşmeye kimsenin niyeti yok, olmayan bir şeyi de konuşmaya gerek yok.”
“Kemerburgaz’a yeni tesis ve otel projesi”
“Problem, Galatasaray’ın gelirlerini arttırmak. Galatasaray’ın sorunları çok büyük. Kemerburgaz’a hemen tesislerin yapılması ve Florya’nın oraya taşınabilmesi gerekiyor. Kemerburgaz’daki giderleri ve masrafları da kaldırabilmek için koca yüz dönümlük alana beş yıldızlı bir otel yapılması lazım. Havaalanına yakın olduğu için de havaalanı oteli olarak çok iyi çalışır. Buradan elde edilen gelirle de hem çok ciddi bir para kazanılmış olur hem de Kemerburgaz’daki tesislerin otopark, yemek, fatura vesaire gibi bütün masrafları da otel geliri karşılar. Böylece masrafsız gelir elde edilecek bir yer olur.”
“Florya’ya gökdelenler yapabiliriz”
“Tesisler Florya’dan Kemerburgaz’a taşınınca Florya da boşalmış olur. Oraya 24 tane gökdelen yapılma şansı olur ve yapılan dairelerin her birini bir milyon dolara sattığımızı düşünürsek Galatasaray’ın tüm borcunu bile kapatabilecek bir proje ortaya çıkar. Bizim bunlara konsantre olmamız gerekiyor. Bunları yapacak ekipte bilgi ve beceri lazım. Bizde de bu bilgi ve beceri var. Diğer ekiplere baktığım zaman, kimseyi küçümsemek istemem ama, hiçbirinin iş bitiricilik özelliği yok. Hiçbirinin böyle bir iş ve devlet yönetimi tecrübesi de yok. Federasyon ve devlet ile yapılacak bir sürü iş var. Burada İmar Kanunu değişecek. Türkiye’deki İmar Kanunu’nu yapan kişi yüksek mimar olan İbrahim Özdemir. Ulaştırma Bakanlığı’ndayken İmar Kanunu’nu yapan ekibin içindeki mimarlardan birisi de İbrahim Özdemir’di. Yani imar nasıl yapılır, izinler nasıl yapılır çok iyi biliyor. Kendisinin adı şu anda hâlâ İmar Komisyonu’nun içinde. Şimdi biz böyle A sınıfı bir ekip hazırladık. Ama biz sosyal medyada yokuz. Niye yokuz? Çünkü PR şirketleri var. Bunlar bize de geldiler, 20-30 bin lira para istediler. Ne yapacaksınız diye sorduğumuzda ‘sahte hesaplarımız var, onlarla size destek vereceğiz’ diyorlar. Böyle bir ahlaksızlık, gayri ciddi bir davranış yapılır mı? Dedi ki ‘şu adayın, bu adayın var’. ‘Şaka yapıyorsunuz herhalde’ dedim. Galatasaray başkan adayının böyle sahte hesaplara ödemeler yapması nasıl bir şeydir? Bunlar maalesef şu anda Türkiye’nin sorunu. Bu troller; bizi bırakın beşinci aday konumuna koymayı, seçimde hiç yokmuşuz gibi gösteriyor. Ama gerçek bu değil. Cumartesi akşamı seçimi göreceğiz.”
“Fatih Terim bizim imparatorumuz ama B ve C planlarımız hazır”
“Fatih Terim Hoca’mız benim her zaman söylediğim gibi imparatorumuz. Ben Fatih Terim’i çok seviyorum. Fatih Terim, Galatasaray’da büyük başarılarla tarihe geçmiş bir isim. Fatih Hoca, Galatasaray’a yaptığı katkılar kimseyle kıyaslanamayacak birisidir. O yüzden Fatih Terim isminin kullanılması dahi çok büyük bir ayıp ve yanlıştır. Fatih Terim’in avukatının bir listede yer aldığını duyduk. O avukat, o listedeki bir kişinin de avukatı. Biz bunu duyunca Fatih Terim’den şunu bekleriz; sen Galatasaray’a mal olmuş bir isimsin ama sonuçta her yıl bunun karşılığında bir bedel alıyorsun. Aldığın ücret de Türkiye’de hiç kimsenin kazanamadığı kadar büyük bir para. Fatih Terim Türkiye’nin en çok kazanan antrenörü. Sen böyle profesyonel bir ilişki içerisindeysen, bu kulübün bir yönetimi, başkanı ve bir saygınlığı var. Kulübün profesyoneli, kulübün başkanı ve yönetiminin üzerinde değildir. Burası Galatasaray. Galatasaray’da bunu en iyi sayın Hoca’mız Fatih Terim bilir. Galatasaray’ın ilkelerini, örfünü, âdetini, kültürünü, disiplinini, alt ve üst sınırlarını Fatih Hoca bilir. Büyüğün ve küçüğün birbirine nasıl davranması gerektiğini herkes çok iyi bilir. Fatih Terim’in avukatının bir listede olduğunu medya yazdığında biz hocadan şunu bekledik ve açıkladık: ‘Benim avukatımla bir ilişkim yoktur. Ben başkanlık seçimlerinde taraf değilim’. Seçimlerde tarafsan, profesyonel olamazsın. Kulüpte çalışanlar Galatasaray’da oy kullanamıyorlar. Çünkü kim kazanırsa kazansın sen orada profesyonel olarak görevini yapıyorsun. Bu yüzden Fatih Hoca’mızın o olayı yalanlaması ve dışlaması gerekirdi. Eğer bunu yapmazsa, bu Hoca’mıza da Galatasaray’ın geleceğine de çok büyük zarar veriyor. Biz bunu dile getirdik ve Fatih Terim’den bu açıklamayı bekliyoruz. Fatih Terim bizim A planımız. Peki B planımız var mı? Tabii ki var. Hem yurt içinden hem de yurt dışından B ve C planlarını hazırladık. Seçimi kazandıktan hemen bir gün sonra Fatih Hoca ile oturup anlaşacağız. Ama çok önemli üç yabancı hocayla da temas kuruldu. Bunu Tunç Üner, ekibiyle takip ediyor. Eğer Fatih Hoca’mız bizim maddi bütçemize ve transfer bütçemize uymazsa çok iyi B ve C planlarımız da var.”
“Şampiyonlar Ligi’nde iddialı olacak bir kadro kuracağız”
“Hem ekonomik futbolcular hem de antrenörler hazır. Bazı isimlerin bedellerini görüp şimdikilerle kıyaslayınca şaşırdık. Sorduğumuzdaysa bunun nedeninin menajerlik ücretleri olduğunu öğrendik. Geçtiğimiz dönemlerde 100, 80, 70 milyon dolarlara takımlar kuruluyordu. Şimdi 20-25 milyon dolarların geçilmeyeceğini görüyorum. Galatasaray’ın çözümü burada. A sınıf, Şampiyonlar Ligi’nde iddialı olacak bir kadro kuracağız. Ama menajerlik adı altında kimseye uçuk paralar ödemeyeceğiz.”
“Aytaç ve Alpaslan transferleri iyi hamleler”
“Alpaslan Galatasaray savunmasında oynayabilecek birisi. Biliyorsunuz kendisi yurt dışı kökenli. Her iki transferin de son derece başarılı ve iyi transferler olduğunu düşünüyorum. Zaten Fatih Hoca’mız istemiş ki bu oyuncular alınmış. Seçime giden yer dernektir. Galatasaray futbol takımını yöneten yer Sportif A. Ş.’dir. Sportif A. Ş. seçime gitmiyor. Orayı yönetenler Galatasaray’ın transferlerini de yönetiyorlar. Orası zaten hâlâ görevde ve çalışıyor.”
“Arda Turan bizim evladımızdır”
Programa katılımının son bölümünde gelen soru üzerine Arda Turan’ın geleceği hakkındaki düşüncelerini de aktaran Ali Fatinoğlu, sözlerini şöyle noktaladı:
“Arda Turan Galatasaray’ın bir değeridir ve bizim evladımızdır. Arda’yı da seçim malzemesi yapmayalım. Arda Turan Galatasaray’da jübilesini yapacaktır.”
Rdyogol- Berkkan Bektemur