Sporcu olan ve aktif bir yaşam süren bireylerde egzersiz kadar kaliteli uyku da büyük önem taşıyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, sportif bireylerin diğer bireylere göre daha fazla uykusuzluk çektiğini ortaya koyuyor. Araştırma, ayrıca bu kişilerin uykusuzluk probleminin yüzde 10-20 oranında olduğunu ve bunların yüzde 50’sini kronik uykusuzluğun oluşturduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar da uykusuzluk sonrasında stres düzeyinde yaşanan artışın spor aktivitelerinde ciddi aksamalara neden olacağına dikkat çekiyor.
UYKU MELATONİN SEVİYESİNİ YÜKSELTİYOR
Spor sonrasında, vücut voltajında yaşanan yükseliş kortizol üretiminde de artışa neden oluyor. Bununla birlikte, yüksek adrenalin salgılanması kaslar üzerindeki baskıyı artırıyor. Araştırmalar, kaslardaki baskının ve kortizol seviyesinin gece boyunca devam etmesinin uyku bozukluklarına neden olduğunu da ortaya koyuyor.
SPORCULARIN UYKU BİLEŞENLERİ ÇOK DAHA FAZLA
Sporcuların kaliteli uyku için gerekli ihtiyaçların normal bir bireye oranla daha fazla olduğuna değinen İşbir Yatak Genel Müdürü Ahmet Tokeri “Dinamik ve stresli bir gün vücutta statik elektriğin birikmesine neden oluyor. Bu da stres hormonu olarak adlandırılan kortizol seviyesinin yükselmesine yol açıyor. Sportif aktiviteler laktik asit birikmesinden kaynaklı olarak çeşitli kas ağrılarını beraberinde getirebiliyor. Diğer bireylere nazaran sporcuların uyku rutininde daha fazla bileşen yer alıyor.
Bu noktada, yatak seçimi yapacak kişilerin kaslarda birikebilecek laktik asidin dağılımını hızlandıracak ve kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olacak teknolojilere yönelmesi gerekiyor. Ayrıca, stres seviyesini azalmasına yardımcı olan ve asıl önemlisi yoğun terlemeye yönelik iklimlendirme teknolojilerinin kullanılması sporcuların uyku kalitesini artıyor. Uyku, yaşam kalitesini artırdığı gibi sporcuların performanslarına da doğrudan katkı sağlıyor. Bu noktada sporcuların ihtiyaçlarına özel olarak geliştirdiğimiz yatağımızı ve uyku ürünlerimizi incelemelerini öneririm.” dedi.